Erectieproblemen faalangst uitgelicht - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Wat is Retrogade Ejaculation en Hoe Los je het Op?

Als het op seksuele stoornissen aankomt, zijn er twee die je enorm vaak langs hoort komen: erectiestoornissen en vroegtijdige zaadlozing. Er zijn echter nog veel meer manieren waarop het op seksueel gebied mis kan gaan, en retrograde ejaculatie is één van die manieren. Wat is dat nou precies, is het een probleem, en hoe los je het op? In dit artikel lees je het allemaal!

Retrograde ejaculation 1 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Wat is retrograde ejaculatie?

Voordat ik je een heel artikel voorschotel over retrograde ejaculatie, is het wel zo handig als we allemaal weten wat de definitie van deze term is. Het woord “retrograad” betekent eigenlijk “verkeerdom” of “terugkerend”, en dat is eigenlijk precies wat retrograde ejaculatie is: je ejaculeert wel, maar de verkeerde kant op.

Concreet betekent dat dus dat het sperma de verkeerde kant op gaat wanneer je klaarkomt. Het wordt dus niet naar buiten gespoten, maar het gaat richting de blaas. Retrograde ejaculatie kan volledig zijn, waarbij al het zaad dus naar de blaas loopt, maar het bestaat ook in een onvolledige vorm, waarbij er dus nog wel een beetje sperma de juiste kant op gaat.

Voor de man in kwestie heeft retrograde ejaculatie eigenlijk geen directe gevolgen tijdens de seks. Hij ervaart gewoon een orgasme, en waarschijnlijk zal het hem ook niet meteen opvallen dat er geen zaad uit zijn penis komt. Vaak wordt retrograde ejaculatie dan ook niet na seks, maar tijdens masturbatie ontdekt, omdat het dan natuurlijk wel opvalt dat er geen zaad uit de penis komt.

Is retrograde ejaculatie schadelijk of onwenselijk?

Als je het voorgaande zo leest, kan ik me aan de ene kant voorstellen dat dit allemaal vrij onschuldig lijkt. Oké, je zaad loopt de verkeerde kant op, nou en? Aan de andere kant kan ik me ook juist voorstellen dat je er een beetje bang van wordt, omdat het meestal niet goed is als lichaamssappen naar de verkeerde plekken in het lichaam stromen. Hoe zit het nu, is retrograde ejaculatie nu wel of niet gevaarlijk?

“Voordat je een probleem gaat aanpakken, is het altijd goed om je af te vragen: heb ik eigenlijk wel een probleem?”

Als we het hebben over gezondheid, kan ik je gelukkig geruststellen. Retrograde ejaculatie heeft geen gevolgen voor je gezondheid. Het is helemaal niet erg dat er zaad in je blaas terechtkomt, want dat kun je er vervolgens gewoon weer uitplassen. Het blijft daar dus niet zitten, waardoor het ook geen tijd heeft om schade aan te richten in je lichaam.

Ook als het lang duurt voordat je moet plassen, zal je geen gezondheidseffecten ervaren. Dat zaad kan best even in je blaas blijven, want het zal het niet snel gaan ontsteken. Urine heeft namelijk zaaddodende eigenschappen, en je zaad wordt dus vrij snel steriel gemaakt in je blaas.

Het kan natuurlijk wel gevolgen gaan hebben als je een kinderwens hebt, want dan moet het zaad natuurlijk op de goede plek terechtkomen om bevruchting plaats te laten vinden. Bovendien werkt urine zoals gezegd zaaddodend, wat in zo’n geval natuurlijk niet meer iets positiefs is. In dat geval zul je dus wél een oplossing voor dit probleem moeten zien te vinden, anders zal je kinderwens niet in vervulling kunnen gaan.

Hoe kun je retrograde ejaculatie oplossen? 3 tips

Nu je weet wat retrograde ejacalutatie is, en weet of en wanneer het een probleem is, ben je misschien wel op zoek naar een oplossing. Die zal ik je proberen te geven, aan de hand van de volgende drie tips:

  • Maak gebruik van medicatie
  • Maak gebruik van kunstmatige inseminatie of reageerbuisbevruchting
  • Lees het boek “Complete Ejaculatie Controle” van Chris Coster
Retrograde ejaculation 3 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Tip 1: Maak gebruik van medicatie

Retrograde ejaculatie is, in tegenstelling tot sommige andere seksuele problemen, een puur lichamelijke aangelegenheid. Het probleem zit hem in de blaashals, die er normaal gesproken voor moet zorgen dat de blaas afgesloten blijft tijdens ejaculatie. Is de blaashals te zwak, dan sluit deze zich niet genoeg, en kan er dus retrograde ejaculatie gaan plaatsvinden.

Gelukkig is dit probleem vaak op te lossen met medicatie. Er is medicatie die ervoor kan zorgen dat de blaashals zich meer samentrekt, waardoor er hopelijk geen of minder zaad in de blaas terechtkomt, en er dus meer zaad daadwerkelijk vrijkomt wanneer je klaarkomt. Vaak is dit voldoende om het probleem op te lossen.

Of je probleem hiermee behandeld is, hangt echter nog wel af van de ernst van je probleem. Soms sluit de blaashals door medicatie goed genoeg om retrograde ejaculatie te voorkomen, maar soms ook niet. Heb jij interesse in dergelijke medicatie, dan moet je dit bespreken met je huisarts, want dit soort medicatie is in Nederland alleen op recept te verkrijgen.

Retrograde ejaculation 4 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Tip 2: Maak gebruik van kunstmatige inseminatie of reageerbuisbevruchting

Heb jij een kinderwens waar retrograde ejaculatie een stokje voor steekt, dan heb ik goed nieuws voor je: je hoeft die retrograde ejaculatie helemaal niet volledig op te lossen om alsnog een kind te kunnen krijgen! In de meeste gevallen lukt dit namelijk alsnog met kunstmatige inseminatie of reageerbuisbevruchting, en hoeft er dus helemaal geen succesvolle ejaculatie plaats te vinden.

In dit geval worden er zaadcellen uit je urine gehaald, en deze worden gebruikt om een eicel kunstmatig te bevruchten. Hiervoor is het wel nodig om de zuurgraad van de urine eerst te verhogen met medicatie, anders zal de urine – zoals eerder gezegd – de zaadcellen doden zodra ze de blaas bereiken, en is bevruchting vervolgens niet meer mogelijk.

Retrograde ejaculation 5 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Tip 3: Lees het boek “Complete Ejaculatie Controle” van Chris Coster

Een artikel als dit kan natuurlijk nooit al je vragen en wensen rondom ejaculatie beantwoorden, en daarom wil ik je ook nog een ebook aanbevelen, genaamd “Complete Ejaculatie Controle“. Zoals de naam wel aangeeft, gaat dit boek van Chris Coster in op diverse manieren om meer controle over je ejaculatie te krijgen. 10duizenden mannen gingen je voor. Je kunt dit boek hier bestellen!

Vergelijkbare berichten