Seksuoloog uitgelicht - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Helpt Een Seksuoloog bij Vroegtijdig Klaarkomen? 3 Ervaringen

Vroegtijdig klaarkomen kan heel vervelend zijn. Het brengt schaamte en frustratie met zich mee. Misschien voel je je minderwaardig of durf je uit angst voor teleurstelling niet meer met een ander het bed in te duiken. Het kan ook dat je niet weet waar deze problemen vandaan komen, wat de situatie extra lastig maakt.

Als deze problemen niet worden opgelost, kan je relatie, seksleven of zelfs je mentale staat er flink onder leiden. Het is dus belangrijk dat je al deze emoties overkomt en op zoek gaat naar een oplossing. Vaak durven mannen hun problemen niet toe te geven, maar juist door erover te praten zul je sneller verlost raken.

Je kunt zelf naar remedies zoeken, zoals op deze website, maar het kan ook een goed idee zijn om een seksuoloog te bezoeken. In dit artikel leg ik uit waarom dit een aanrader is en hoe andere mannen hulp van een seksuoloog hebben ervaren. Hopelijk kun jij binnenkort weer vol zelfvertrouwen klaarkomen.

Naar een seksuoloog

Soorten premature ejaculatie

Vroegtijdig klaarkomen — ook wel premature ejaculatie — kan verschillende vormen aannemen. Oorzaken kunnen psychologisch of fysiek zijn: de reden dat je vroegtijdig klaarkomt is vaak niet eenduidig. De oorzaak van vroegtijdig klaarkomen is van belang voor het kiezen van de juiste seksuoloog en eventuele vervolgbehandeling.

Een psychologische verklaring voor voortijdige ejaculatie is dat mannen worden geconditioneerd door maatschappelijke druk om snel een hoogtepunt te bereiken. Dit kan door het kijken naar pornografie komen of zijn ontstaan tijdens vroege seksuele ervaringen met anderen. Dit patroon van snelle seksuele bevrediging is moeilijk te veranderen, maar het is wel mogelijk.

Natuurlijk kan het ook lichamelijke redenen hebben. Dit kan onder andere komen door teveel alcohol, infecties aan de prostaat, diabetes, overgewicht en schildklieraandoeningen. Daarnaast kan vroegtijdig klaarkomen het resultaat zijn van een erectiestoornis: omdat het lastig is om een erectie te behouden, zal je ook zo snel mogelijk klaar (willen) komen.

> Snel en voorgoed afrekenen met vroegtijdig klaarkomen? Klik dan hier…

Psychologische oorzaken 1 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Wanneer naar een seksuoloog gaan

Afhankelijk van de oorzaak van de premature ejaculatie kun je een professional zoeken die deze problemen met je wil bespreken en wil oplossen. De eerste stap is om een geschikte, gekwalificeerde seksuoloog te vinden die je verder kan helpen.

Een seksuoloog is een arts, maatschappelijk werker of psycholoog die niet alleen naar de lichamelijke, maar ook de psychische kanten van seksuele problemen kijkt. De seksuoloog kan onderzoek doen naar het onderliggend probleem en medicijnen voorschrijven, maar is ook een luisterend oor dat oplossingen kan bieden als de oorzaak mentaal is.

Veel ziekenhuizen bieden de diensten van een seksuoloog aan, maar er zijn ook erkende seksuologen die zelf een kliniek hebben. Hierdoor kunnen de kosten ook flink verschillen: niet elke seksuoloog heeft hetzelfde tarief. Daarnaast verschillen de specialisaties per seksuoloog natuurlijk ook.

Het kan zijn dat je eventueel verder doorgestuurd wordt naar andere specialisten die jou nog beter kunnen helpen Denk bijvoorbeeld aan een psycholoog, die veel kennis heeft op cognitief gebied en veel weet over menselijk gedrag. Deze kan je psychologische patronen aanleren. Verschillende andere doktoren, zoals een uroloog of neuroloog, kunnen je helpen op fysiek gebied.

“Door met een professional over je seksuele problemen te praten, zul je ze sneller kunnen oplossen en je zelfvertrouwen terugkrijgen.”

Seksuoloog 4 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Mogelijke oplossingen bij een seksuoloog

Natuurlijk zal de precieze oplossing afhankelijk zijn van welke problemen je hebt en welke vragen je wil stellen. Mogelijke oplossingen kunnen zijn:

  •  Farmacologische behandeling, waaronder serotonineheropnameremmers (vooral dapoxetine) en fosfodiësteraseremmers, ook wel PDE-5 remmers (sildenafil, wardenafil en tadalafil)
  • Psychotherapie, die traumatische gebeurtenissen uit het verleden neutraliseert. Dit helpt de controle over het eigen lichaam terug te krijgen (inclusief de opwindings- en ejaculatiemechanismen), en verbetert het zelfrespect en de relaties tussen partners
  • Gedragstechnieken, bijvoorbeeld de start-stop-methode, met oefeningen waarbij je jezelf op de rand van een orgasme brengt en ejaculatie probeert te voorkomen, of de druktechniek
  • Kegeloefeningen en oefeningen voor andere lichaamsdelen
  • Het opbouwen (of herbouwen) van de juiste relaties met de seksuele partner op basis van warmte, vertrouwen en acceptatie.

Waarom naar een seksuoloog?

Misschien zul je eerst denken: ik los het zelf wel op. Op websites, waaronder deze, staan natuurlijk ook veel tips die erg bruikbaar zijn om van je seksuele problemen af te komen. Toch kan het nuttig zijn om met een seksuoloog te praten. Hieronder zijn enkele voordelen:

  • Een seksuoloog is erkend en professioneel, waardoor je nóg beter geholpen kan worden. De seksuoloog is goed bekend met seksuele problemen en kan je zo effectief diagnosticeren.
  • Praten met een seksuoloog lucht op. Het kan erg spannend zijn om over premature ejaculatie te praten, want het is in het dagelijks leven helaas nogal taboe en bovendien schamen veel mannen zich hiervoor. Gelukkig is een seksuoloog alles gewend en kan hij of zij er op een professionele manier mee omgaan.
  • Hulp van een seksuoloog zal uiteindelijk voor een beter seksleven zorgen. De seksuoloog kan jou immers zo goed mogelijk helpen bij vroegtijdig klaarkomen, en is bovenal ook zeer kundig op het gebied van seks. Uiteindelijk ben jij dan weer klaar om het bed in te duiken.

Met een seksuoloog over premature ejaculatie praten is minder spannend dan het er met je ouders of vrienden over hebben.”

Ervaringen

Nog steeds niet overtuigd? Geen zorgen. Vaak hebben mannen het gevoel dat ze de enige zijn met premature ejaculatieproblemen, omdat er in het echt niet over gepraat wordt. Toch blijkt 35% van de mannen er last van te hebben.

Niet iedereen laat zich vervolgens behandelen, maar soms zijn de problemen zo vervelend dat mannen toch langs de seksuoloog gaan. Als je denkt dat dit voor jou ook een oplossing is, ben je niet te enige. Ik heb ter illustratie drie ervaringen verzameld van mannen die besloten langs de seksuoloog te gaan.

Psychologische oorzaken 3 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

1. “Ik voelde me weer zelfverzekerd”

“Hoewel ik geen vaste relatie heb, houd ik wel van erg van vrouwen. Ik date veel en ontmoet deze vrouwen online of in het echt. Meestal is dat een erg leuke ervaring en ik houd van het hele date-proces. Vanaf het eerste gesprek tot onze eerste nacht samen: het geeft me een kick.

Helaas had ik wel het gevoel alsof ik soms een groot geheim met mij meedroeg. Ik voelde schaamte als ik eraan dacht en twijfelde steeds of ik het wel of niet moest vertellen. Het was voor mij erg lastig om om te gaan met het feit dat ik vroegtijdig klaarkwam, zeker omdat dit voor vrouwen een grote afknapper is. Soms wist ik echt niet hoe ik ermee om moest gaan, het maakte mij erg onzeker.

Gelukkig kon ik terecht bij een bekwame en behulpzame seksuoloog. Hij heeft bij mij achterhaald waar de oorzaak vandaan kwam en heeft me toen oefeningen aangeraden die daarbij aansluiten. Uiteindelijk heeft deze remedie mij goed geholpen en waren mijn problemen opgelost, waardoor ik me ook weer zelfverzekerd in bed voelde en seks goed verliep. Een bezoek aan de seksuoloog zou ik daarom zeker aanraden.”

– Bart

2. “Ik hoefde me niet te schamen”

“Toen ik ontdekte dat ik last had van premature ejaculatie, schaamde ik me simpelweg kapot. Ik voelde me er heel slecht over, alsof er iets flink mis met mij was. Ik durfde er met niemand over de praten, want in het echte leven wordt je dan meestal door mannen en vrouwen met de nek aangekeken, ook al komt het veel meer voor dan ik dacht.

Daarom heb ik een seksuoloog benaderd. Hier is de setting anders: je praat met een professional die allerlei rare gevallen al heeft gezien en van niets versteld staat. Ik durfde open over mijn problemen te praten en werd niet raar aangekeken — dat voelde bevrijdend.

Samen zijn we tot de conclusie gekomen dat de reden dat ik vroegtijdig klaarkwam, psychologisch was. De seksuoloog heeft me veel uitleg gegeven over hoe ik mijn problemen mentaal kan oplossen en hoe ik bestaande denkpatronen kan doorbreken. Zonder hulp van de seksuoloog was ik daar mogelijk nooit achter gekomen. Het was een prettige ervaring.”
– Rudy

3. “Ik had binnen no-time een oplossing”

“Helaas begon mijn relatie te lijden onder het feit dat ik vroegtijdig klaarkwam. Mijn vrouw begon steeds meer te klagen, en hoewel ik haar vertelde dat ik al op leeftijd was, maakte dat haar niets uit. Uiteindelijk werd de situatie bijna onhoudbaar en besloot ik dat het tijd was om een oplossing te zoeken.

De seksuoloog waarmee ik sprak had mij al snel geholpen. Samen zijn we vlug tot een oplossing gekomen en kreeg ik medicijnen voorgeschreven die mijn lichamelijke kwaaltjes zouden aanpakken. En met succes! Ondanks mijn leeftijd heb ik nu geen last van vroegtijdig klaarkomen. Dat was ook nog eens zo gepiept.

Zonder mijn bezoekje aan de seksuoloog had ik waarschijnlijk nog steeds problemen gehad. Misschien is het toch niet zo erg dat mijn vrouw realistisch was over ons seksleven. Gelukkig is het nu aanzienlijk verbeterd en kan ik weer genieten. En dat binnen een aanzienlijk korte tijd!”
– Karel

Vergelijkbare berichten