Psychologische oorzaken uitgelicht - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

4 Psychologische Oorzaken van Vroegtijdig Klaarkomen + 3 Tips

Vroegtijdig klaarkomen is helaas één van de meest voorkomende vormen van seksuele disfunctie voor mannen. Wereldwijd heeft op dit moment ongeveer 35% van alle mannen hier last van en vroegtijdig klaarkomen is dan ook steeds vaker onderwerp van onderzoeken. Hoewel het sociaal nog een taboe is, en daarom veel schaamte en frustratie met zich mee kan brengen, heeft de wetenschap gelukkig een steeds beter beeld van hoe deze problemen ontstaan en hoe ze kunnen worden opgelost.

Als je zelf last hebt van vroegtijdig klaarkomen, zul je deze emoties misschien wel herkennen. Soms weet je bijvoorbeeld niet hoe het is ontstaan en hoe je het kunt oplossen. Dat is frustrerend. Gelukkig is er tegenwoordig wetenschappelijke consensus dat vroegtijdig klaarkomen niet alleen door fysieke factoren, maar ook door psychologische oorzaken kan komen.

In dit artikel zal ik je uitleggen wat deze oorzaken zijn en zal ik je meerdere tips geven waarmee je dit seksuele probleem zo snel mogelijk op kunt lossen.

Vroegtijdig klaarkomen in het algemeen

Wat is vroegtijdig klaarkomen?

Vroegtijdig klaarkomen heet ook wel premature ejaculatie: je komt klaar voordat je dat daadwerkelijk zou willen – het gebeurt dus te snel. Natuurlijk is het begrip ‘te snel’ afhankelijk van je eigen wensen en de sociale norm, maar als vuistregel gebeurt ejaculatie normaal gesproken na 5 tot 7 minuten. Soms wordt een normale duur ook gezien als het 3 tot 5 minuten volhouden voor de ejaculatie.

Vaak zal premature ejaculatie al plaatsvinden na 15 seconden tot 1 minuut. Er is officieel nog geen specifieke tijdsduur waar de wetenschap zich aan houdt en vaak hangt het ook af van jouw eigen wensen. Veel mannen wensen daarnaast simpelweg dat ze het in bed langer vol zouden houden, terwijl ze wel langer dan een minuut stand houden.

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders definieert premature ejaculatie als: “een aanhoudend of terugkerend patroon van ejaculatie dat optreedt tijdens seksuele activiteit met partners binnen ongeveer 1 minuut na vaginale penetratie en voordat de persoon het wenst”, met de aanvullende vereisten dat de aandoening langer dan 6 maanden aanhoudt, klinisch significant leed veroorzaakt en niet beter kan worden verklaard door relatieproblemen, een andere psychische stoornis of het gebruik van medicijnen.
Kortom:

  • Je ejaculatie vindt al binnen 15 seconden tot 1 minuut plaats
  • Deze aandoening houd je langer dan 6 maanden
  • Het veroorzaakt leed, bijvoorbeeld schaamte of frustratie

> Snel en voorgoed afrekenen met vroegtijdig klaarkomen? Klik dan hier…

Wat zijn de negatieve gevolgen van vroegtijdig klaarkomen?

Mannen met ejaculatieproblemen voelen zich vaak gestigmatiseerd door de aandoening en schaamte vormt een belangrijke barrière voor het durven bespreken van het probleem. In onze samenleving is het helaas niet normaal om over seksuele problemen te praten en wordt er van mannen en vrouwen verwacht dat hun seksleven vlekkeloos verloopt.

Mannen die vroegtijdig klaarkomen denken dat ze weinig controle over de ejaculatie hebben en dit gebrek aan controle wordt weerspiegeld in verminderde tevredenheid met geslachtsgemeenschap. Seks wordt niet langer iets waar je naar uitkijkt, maar een last op je schouders waar je niet meer van kunt genieten.

Het kan zo zijn dat de vrouw met wie je het bed deelt ook moeite heeft met het feit dat je vroegtijdig klaarkomt, maar nog veel vaker heb je er zelf last van. Vroegtijdige ejaculatie wordt geassocieerd met een laag zelfbeeld, angst en gevoelens van schaamte en minderwaardigheid. In sommige onderzoeken is er zelfs een verband met depressie aangetoond. Kortom: vroegtijdig klaarkomen kan grote impact op mannen hebben en het is daarom goed om oplossingen te zoeken.

Psychologische oorzaken 2 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Psychologische oorzaken van snel klaarkomen

Voor sommige mannen is vroegtijdig klaarkomen het resultaat van fysieke problemen (bijvoorbeeld diabetes), maar vaak kan het ook enkel psychologische oorzaken hebben. Dit is soms lastiger om na te gaan, want meestal zijn we ons van mentale problemen niet direct bewust. Dat vereist lang nadenken, goede zelfreflectie of soms zelfs een bezoek aan de psycholoog.

Toch kan ik je op weg helpen door de psychologische oorzaken van vroegtijdig klaarkomen te benoemen. Ik ga hierbij in op de vier meest voorkomende oorzaken.

1. Stress

Een zekere mate van stress kan goed voor je zijn, omdat het je helpt om je op een taak te concentreren of je prestaties te verbeteren, bijvoorbeeld bij spreken in het openbaar of bij een belangrijk telefoontje. Maar wanneer je langdurige of extreme stress ervaart, kunnen er problemen ontstaan.

Dit veroorzaakt een reeks gezondheidsproblemen, waaronder een verminderd libido en problemen met het behouden van een erectie (een erectiestoornis). Het kan ook leiden tot premature ejaculatie.

Als je stress ervaart, bijvoorbeeld door werkdruk, zorgen over financiële zaken of relatieproblemen, dan hebben deze allemaal invloed op je seksuele prestaties.

Psychologische oorzaken 1 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

2. Depressie

Deze veelvoorkomende psychische ziekte treft ongeveer 1 op de 10 mensen en is een ernstige, langdurige aandoening. Het veroorzaakt een reeks symptomen, waaronder een slecht humeur, verstoorde slaappatronen, gebrek aan motivatie en een verminderde zin in seks.

Iemand met een depressie verliest vaak interesse in seks. De symptomen van de ziekte omvatten immers ook je libido en je vermogen om een ​​erectie te krijgen. Het is ook zeer aannemelijk dat vroegtijdig klaarkomen een gevolg kan zijn van depressie.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mannen die last hadden van vroegtijdig klaarkomen, vaak leden aan verschillende psychologische problemen, zoals depressie, een laag zelfbeeld en lage seksuele bevrediging. Zelfs na het uitsluiten van erectiestoornissen werd een significante relatie gevonden tussen zelf-beoordeelde premature ejaculatie en depressie. (bron)

3. Relatieproblemen

Er zijn een paar factoren geassocieerd met vroegtijdige ejaculatie die vaak verband houden met relatieproblemen tussen koppels. Slechte communicatie, onderliggende spanningen of sudderende wrok kunnen allemaal van invloed zijn op seksuele intimiteit.

Als de ene helft van een paar gestrest of ongelukkig is, zal dit tot uiting komen in hun onvermogen om van seks te genieten of een succesvolle climax te bereiken. Als een man zich onder druk gezet voelt om te presteren of zich zorgen maakt over zijn relatie met zijn partner, dan heeft dit waarschijnlijk invloed op zijn vermogen om een ​​erectie te krijgen en/of te ejaculeren. Het eindresultaat is meestal vroegtijdige ejaculatie.

Dit probleem lijkt van buitenaf te komen maar is tevens psychologisch: het gedrag van jou en je partner neemt in je hoofd negatieve vormen aan, waardoor je door deze negatieve emoties vroegtijdig klaarkomt.

“Relatieproblemen, en de bijkomende stress hierdoor, dragen bij aan vroegtijdig klaarkomen.”

4. Seksuele faalangst

Faalangst is een breed begrip. Het omvat onder andere de angst om status en waardering te verliezen en om andere mensen teleur te stellen. Mensen die faalangst hebben zijn bang om niet te kunnen voldoen aan (hoge) verwachtingen van anderen; ze willen een goed imago behouden. Deze angst kan zich ook voordoen op seksueel vlak.

Seksuele faalangst komt veel voor. De meesten van ons hebben het ooit meegemaakt en het treft zowel jonge mannen als oudere mannen. Het heet seksuele faalangst wanneer negatieve gevoelens over je seksualiteit ervoor zorgen dat je zelfbewust wordt en je je zorgen maakt dat je je seksuele partner niet zult bevredigen.

Het kan zijn dat dit uit een gebeurtenis uit het verleden is voortgekomen en dat je toen je bedpartner hebt teleurgesteld. Dit heeft vervolgens voor veel schaamte en angst gezorgd. Het kan echter ook dat je nog niemand hebt teleurgesteld, maar dat je algemene angst om niet aan verwachtingen te kunnen voldoen ook weerslag heeft op je ejaculatie.

Hier volgen enkele oorzaken waardoor je seksuele faalangst zou kunnen ontwikkelen:

  • Angst dat je niet “goed genoeg” bent in seks of geen seksuele ervaring hebt
  • Schaamte over slechte ervaringen
  • Onzekerheid over je lichaam
  • Angst of schuldgevoel over seksualiteit in het algemeen

Tips

Wanneer je diepgewortelde psychische problemen hebt, zal er vaak ook een psycholoog aan te pas komen. Gelukkig is dit niet altijd nodig: sommige tips kunnen je problemen ook al goed verhelpen. Ik geef je hierom drie handige tips.

Seksuoloog 2 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

1. Praat met je partner

Veel stressvolle emoties en angstige gevoelens omtrent premature ejaculatie zijn in feite het gevolg van conflicten met je partner over jullie seksleven. Niet alle vrouwen hebben moeite met premature ejaculatie en uit onderzoek blijkt dan ook dat mannen vroegtijdig klaarkomen vaker als (ernstige) last beschouwen.

Door te praten met je partner kun je achterhalen waar het precies misgaat. Ben je bang om haar teleur te stellen? Vindt ze het zelf wel zo’n groot probleem? Begrijpt je partner waar je problemen vandaan komen?

Het lijkt misschien spannend en veel mannen hebben er dan ook moeite mee om over dit soort zaken te praten, maar uiteindelijk luchten zulke gesprekken vaak op en kunnen problemen zoals stress en faalangst verdwijnen. Wederzijds begrip is cruciaal.

Praat met je partner. Wederzijds begrip is cruciaal om psychologische oorzaken van premature ejaculatie op te lossen.”

2. Pak de oorzaak aan

Als de oorzaak van vroegtijdig klaarkomen psychologisch is, kun je deze seksuele disfunctie misschien beter als een ‘symptoom’ van een onderliggend probleem zien. Je bent bijvoorbeeld niet alleen gestrest omdat je vroegtijdig klaarkomt, maar je komt juist ook vroegtijdig klaar omdat je gestrest bent! Het is verstandig om juist de onderliggende reden aan te pakken.

Denk hierbij aan een oplossing zoeken voor geldproblemen zodat deze stressvolle emoties je ook in bed niet langer gestrest maken, of kijken naar effectieve manieren om van faalangst af te komen. Kijk dus niet alleen naar het feit dat je vroegtijdig klaarkomt, maar juist naar waardoor dit zo is, en pak dat aan.

Je kunt vroegtijdig klaarkomen ook als symptoom van een onderliggend psychologisch probleem zien.”

3. Doe oefeningen

Mocht je het niet psychologisch kunnen oplossen, dan kun je altijd nog voor een fysieke benadering kiezen. Veel mannen doen dan het volgende:

  • Kegeloefeningen: door deze oefeningen te doen bouw je meer spiermassa op, waardoor je meer controle hebt gedurende het moment dat ejaculatie bijna plaatsvindt.
  • Start-stop-methode: bij deze oefening stop je voordat de ejaculatie plaatsvindt en zorg je ervoor dat de drang om te ejaculeren verdwijnt. Dit kun je meermaals herhalen, zodat je meer controle krijgt over je ejaculaties.
  • Drukmethode: dit kan worden gedaan door je wijsvinger op de achterkant van de penis te plaatsen en je duim op de andere kant van de penis te plaatsen en dan zachtjes te knijpen. Daarna wacht je ongeveer 30 seconden en herhaal je de stappen meerdere keren achter elkaar.

Vergelijkbare berichten