Kegel Oefeningen 1 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?
|

Werken Kegeloefeningen Tegen Vroegtijdig Klaarkomen?

Met zekerheid kan ik zeggen: als je last hebt van vroegtijdig klaarkomen, dan ben je bij lange na niet de enige. Deze seksuele aandoening komt veel meer voor dan mannen vaak denken. Helaas kan vroegtijdig klaarkomen je leven op zijn kop zetten en kun je je er erg geïsoleerd en alleen door voelen. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen voor dit probleem; je hoeft niet bij de pakken neer te zitten.

Eén van deze oplossingen is het doen van Kegeloefeningen. Vaak wordt gedacht dat dit vooral voor vrouwen is — men associeert Kegeloefeningen bijvoorbeeld met de zwangerschap. Niets is echter minder waar, dus zet dit beeld uit je hoofd! Kegeloefeningen worden ook zeker aangeraden voor mannen die last hebben van premature ejaculatie. In dit artikel heb ik alles wat je moet weten omtrent Kegeloefeningen op een rijtje gezet en beantwoord ik die ene vraag: werken Kegeloefeningen tegen vroegtijdig klaarkomen?

Vroegtijdig klaarkomen: oorzaken en oplossingen

Wat is vroegtijdig klaarkomen?

Vroegtijdig klaarkomen lijkt vaak ‘onzichtbaar’, maar in feite hebben veel meer mannen er last van dan je zou denken.

Voortijdige ejaculatie (ook wel vroegtijdig klaarkomen of premature ejaculatie) is de ongewenste of oncontroleerbare vroege ejaculatie tijdens geslachtsgemeenschap. Hoewel voortijdige ejaculatie niet als een medische aandoening wordt beschouwd, kan het negatieve effecten hebben op het zelfvertrouwen van een man en zijn seksuele relaties beïnvloeden. Dit heeft vooral te maken met de stigma’s rondom vroegtijdig klaarkomen, alsmede met de gevoelens van mannen die hier last van hebben. Deze negatieve emoties kunnen de situatie vervolgens nog verder verslechteren.

Vaak wordt ‘te snel’ klaarkomen als vroegtijdig gekwalificeerd, wanneer het orgasme binnen een minuut plaatsvindt. Natuurlijk speelt je persoonlijke voorkeur, en ook die van je partner, hierbij ook nog een grote rol. Als je zelf echt moeite hebt met hoe snel je klaarkomt, terwijl je wel boven de minuut uitkomt, kun je alsnog proberen je ejaculatietijd te verlegen. Verder is goed om te weten:

 • De gemiddelde tijd tot ejaculatie is rond de 5 tot 6 minuten.
 • 14% van de Nederlandse mannen tussen de 40 en 70 heeft problemen met klaarkomen.
 • Andere studies zeggen zelfs dat het 30% tot 40% van de mannen betreft.

> Snel en voorgoed afrekenen met vroegtijdig klaarkomen? Kijk hier…

Wat zijn de oorzaken van vroegtijdig klaarkomen?

Artsen zijn er steeds meer van overtuigd dat seksuele gezondheid direct verband houdt met de algehele gezondheid. Een recente studie toonde aan dat 44% van de mannen met erectiestoornissen dit probleem ervaart vanwege gezondheidscomplicaties zoals diabetes en hypertensie (hoge bloeddruk). Het hebben van een algehele ongezonde levensstijl heeft dus zeker ook impact op hoe je seksueel functioneert en kan tot ejaculatieproblemen leiden.

Daarnaast zijn er nog meer oorzaken. Deze kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn. De oorzaken zijn erg verschillend en het is daarom goed om vast te laten stellen wat het knelpunt bij jou is, zodat je weet wat een geschikte oplossing is. Mogelijke oorzaken zijn:

 • Faalangst
 • Depressie
 • Angststoornissen
 • Jeugdtrauma’s of negatieve ervaringen uit je jeugd
 • Stress
 • Relatieproblemen
 • Onderliggende erectieproblemen
 • Hormonale problemen
 • Overgevoelige penis
 • Laag niveau aan serotonine of dopamine

Goed om te weten: af en toe de controle over de ejaculatie verliezen, is normaal. Vroegtijdig klaarkomen is alleen een probleem als het vaak voorkomt. De meeste mannen bereiken af ​​en toe eerder een orgasme dan ze zouden willen — het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat een man de eerste keer dat hij seks heeft snel klaarkomt. Het komt ook vaak voor als een man lange tijd niet heeft geëjaculeerd.

Sommige mannen zullen last van voortijdige ejaculatie hebben vanaf het moment van hun eerste seksuele ervaring (levenslange premature ejaculatie), terwijl bij anderen deze zich zal ontwikkelen na een periode van normale seksuele activiteit (later ontstane premature ejaculatie). Veel mannen hebben het gevoel dat ze symptomen hebben van vroegtijdig klaarkomen, maar de symptomen voldoen niet aan de diagnostische criteria voor voortijdige ejaculatie. In plaats daarvan kunnen deze mannen een natuurlijke variabele voortijdige ejaculatie hebben, waaronder perioden van snel klaarkomen en perioden van normale klaarkomen.

Af en toe de controle over de ejaculatie verliezen, is normaal.”

Kegel Oefeningen 2 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Wat zijn de oplossingen voor  vroegtijdig klaarkomen?

Als je bovenstaande problemen ondervindt en vermoedt dat het ook door deze oorzaken komt (en dat het niet slechts een tijdelijke periode van premature ejaculatie is), hoef je gelukkig niet alleen te vertrouwen op dure medicijnen of gecompliceerde en uitgebreide therapieën. Er zijn gelukkig verschillende oefeningen, die voor verschillende gevallen werken. Enkele oplossingen zijn:

 • Gedragstechnieken. Deze omvatten onder andere de ‘stop-start’-techniek en de Masters en Johnson-‘knijptechniek’. De stop-start-techniek brengt je steeds dicht bij een ejaculatie terwijl je net voor de climax stopt en rust, zodat je je ‘point of no return’ leert herkennen. De knijptechniek houdt in dat je net voor je hoogtepunt in je penis knijpt, zodat je minder geneigd bent klaar te komen.
 • Vermindering van het gevoel van de penis. Plaatselijk verdovende sprays en crèmes kunnen worden gebruikt om het gevoel van de penis te verminderen en moeten 30 minuten vóór geslachtsgemeenschap worden aangebracht. Gebruik deze behandelingen met een condoom om opname door je partner te voorkomen. Het gebruik van twee condooms kan ook helpen om het gevoel te verminderen. Het gebruik van twee condooms vergroot wel de kans dat deze scheuren, dus doe dit alleen als je ook een ander voorbehoedsmiddel gebruikt en weet dat je beide geen soa’s hebt.
 • Psychotherapie. Onder begeleiding van een ervaren seksuele therapeut kunnen eventuele onderliggende angsten over seks worden onderzocht. Zo kun je de psychologische oorzaken van vroegtijdig klaarkomen oplossen.
 • Kegeloefeningen. Deze fysieke oefeningen helpen bij het versterken van de spieren die het genitale gebied omringen en ondersteunen. Het kan de penis helpen bij het krijgen en behouden van een erectie en kan problemen aanpakken die voortijdige ejaculatie veroorzaken.

Er zijn verschillende oplossingen voor vroegtijdig klaarkomen. Je bent bij lange na niet afhankelijk van dure medicijnen of vergaande behandelingen.”

Kegeloefeningen: werken ze?

Onderzoek naar Kegeloefeningen

Hoewel het waar is dat Kegeloefeningen oorspronkelijk zijn ontwikkeld om vrouwen te helpen die problemen hebben met de controle over de blaas na de bevalling, hebben onderzoekers ontdekt dat deze bekkenbodemspieroefeningen veel meer kunnen bereiken dan dit, en mogelijk nuttig zijn voor mensen van alle geslachten. Deze oefeningen zijn vernoemd naar Dr. Arnold Kegel, een gynaecoloog die erin slaagde een niet-chirurgische oplossing te vinden voor problemen die voortkomen uit zwakke bekkenbodemspieren.

Er is minder onderzoek gedaan naar Kegeloefeningen voor mannen, maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend. Een onderzoeksrecensie van onderzoekers naar urologie suggereert bijvoorbeeld dat Kegeloefeningen kunnen helpen bij de behandeling van stress-incontinentie bij mannen na een prostaatoperatie. Het kan ook helpen bij het verlichten van een overactieve blaas en kan bij sommige mannen de seksuele functie verbeteren. De bekkenbodemspieren zijn  immers actief bij een normale erectiele functie. Daarom werd verondersteld dat zwakke bekkenbodemspieren een oorzaak kunnen zijn van erectiestoornissen.

De ischiocavernosus- en bulbocavernosusspieren in het bekkengebied omringen de penis en zijn actief tijdens een erectie. Deze spieren worden getraind door Kegeloefeningen. Uit ander onderzoek bleek dat de groep die Kegeloefeningen had gedaan, na 3 maanden significant beter scoorde dan de groep die relatief zwakke bekkenbodemspieren had en geen oefeningen deed. Kegeloefeningen, ook wel bekkenoefeningen, hebben bewezen effectief te zijn bij het aanpakken van erectiestoornissen, en het zou volgens sommige onderzoekers zelfs als primaire behandelingen moeten worden gebruikt.

Sommige onderzoekers beweren zelfs dat kegeloefeningen als voornaamste oplossing voor ejaculatieproblemen moeten worden toegepast.”

Kegel Oefeningen 3 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Hoe voer je Kegeloefeneningen correct uit?

Zoals met elke oefening, is het van groot belang dat je de oefeningen correct doet om resultaten te zien en de juiste spieren te belasten. Zoals bij alle spiertrainingsoefeningen, baart oefening kunst. In dit geval wil je je bekkenbodemspieren aanspannen. Als je je Kegeloefeningen correct doet, zou je je spieren moeten voelen aanspannen terwijl je dit doet. Voer de volgende oefening uit:

 • Begin door je bekkenbodemspieren 5 seconden aan te spannen en dit vast te houden. Om je bekkenbodem ‘in te trekken’, moet je denken aan het naar binnen trekken en optillen van je geslachtsdelen. Houd je adem niet in terwijl je dit doet. Hardop tellen kan ervoor zorgen dat je je adem niet inhoudt.
 • Ontspan je spieren langzaam en volledig, nadat je de positie 5 seconden hebt vastgehouden. Ontspan ze voor 5 seconden.
 • Herhaal dit proces 10 keer, minstens 3 keer per dag.

Wanneer zie je resultaat?

Allereerst: je zult pas resultaten zien, wanneer je deze oefening op correcte wijze uitvoert. Sterker nog, het niet juist uitvoeren van dit type oefening kan leiden tot overbelasting van je spieren, wat op zijn plek weer kan zorgen voor blessures. Omdat de bekkenbodem uit skeletspieren bestaat, kan deze dezelfde soort verwondingen krijgen als andere delen van uw lichaam, zoals uw biceps of hamstrings. Net zoals andere oefeningen kun je dus 100 procent overdrijven met Kegeloefeningen, net zoals je het kunt overdrijven in de sportschool met gewichtheffen of hardlopen.

Hoe lang duurt het voordat de resultaten van Kegel-oefeningen zichtbaar zijn? Mannen die deze oefeningen in hun dagelijks leven hebben geïncorporeerd, ervaren gewoonlijk resultaten — zoals verbeterde urinecontinentie én mogelijk sneller ejaculeren — binnen drie tot zes weken na het regelmatig uitvoeren van Kegeloefeningen.

Ben je al bekend met het e-book Complete Ejaculatie Controle van sexuoloog Chris Coster? Dankzij deze uitgebreide gids zijn al duizenden mannen blijvend van hun vroegtijdige zaadlozing afgekomen. Wil jij ook snel en blijvend resultaat om voor eens en altijd van te snel klaarkomen af te komen? Bekijk dan zeker zijn e-book.

> Complete gids om snel en voorgoed van vroegtijdige zaadlozing af te komen

Vergelijkbare artikelen