Erectieproblemen - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?
|

Erectieproblemen Oplossen: 10 Oorzaken + 10 Tips

Erectiestoornissen zijn door de National Institute of Health gedefinieerd als het onvermogen om een erectie te krijgen en/of te behouden voor bevredigende geslachtsgemeenschap. Het kan het gevolg zijn van psychologische of lichamelijke oorzaken.

In dit artikel gaan we in op wat erectieproblemen zijn, bespreken we wat de oorzaken ervan kunnen zijn en geven we je wat tips om van dit probleem af te komen.

Hoe werkt een erectie?

Tijdens seksuele opwinding geven de zenuwen in je lichaam chemicaliën af die de bloedstroom naar de penis vermeerderen.

Bloed stroomt dan in de twee erectiekamers die zich bevinden in de penis. Deze zijn gemaakt van sponsachtig spierweefsel (dit wordt het corpus cavernosum genoemd). De kamers van het corpus cavernosum zijn niet hol.

Tijdens de erectie gaan die sponsachtige weefsels zich ontspannen en vangen ze het bloed op. De bloeddruk die toeneemt in de kamers maakt de penis hard(er), waardoor er dus een erectie kan ontstaan. Wanneer een man een orgasme heeft, bereikt een tweede reeks zenuwsignalen de penis en die zorgen er weer voor dat de spierweefsels in de penis zich samentrekken en er bloed wordt teruggepompt in de bloedsomloop van een man. Dan wordt de erectie langzaamaan weer minder.

Erectieproblemen - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Als je echter niet seksueel opgewonden bent, is de penis natuurlijk slap en zacht. Als man kun je ook merken dat de grootte van je penis verandert bij warmte, kou of zelfs zorgen. Dit is heel normaal en geeft juist aan dat er een balans is van het bloed dat de penis binnenstroomt en weer verlaat.

> Snel en voorgoed afrekenen met je erectieproblemen? Klik dan hier…

Wat zijn erectieproblemen?

Een erectieprobleem hebben (ook wel impotentie genoemd), is het onvermogen om een erectie te krijgen en te houden die voldoende hard is om seks te kunnen hebben of seksuele activiteiten te ondernemen. Van tijd tot tijd erectieproblemen hebben, is echter niet per se een reden tot bezorgdheid.

Als je echter zeer regelmatig erectieproblemen ervaart, kan het zorgen voor veel stress, een afname van je zelfvertrouwen en relatieproblemen. Problemen met het behouden of überhaupt krijgen van een erectie kunnen ook een teken zijn van een ander onderliggend gezondheidsprobleem dat (snel) moet worden aangepakt en zelfs een risico kan vormen voor hartfalen. Bezoek dus absoluut een dokter, mocht je regelmatig last hebben van erectieproblemen.

Als je je echt zorgen maakt over de erectieproblemen die je ervaart, neem dan contact op met je dokter, ook als je je ervoor schaamt. Artsen hebben alles al wel eens een keer gezien, dus niet naar de dokter gaan omdat je je schaamt is echt niet slim. Soms is het behandelen van een onderliggende aandoening namelijk al genoeg om je erectieprobleem op te lossen.

Natuurlijk zijn er ook gevallen waarbij medicatie vereist is of een andere directe behandeling de oplossing is.

Erectiestoornissen of erectieproblemen zijn de meest voorkomende seksproblemen die mannen beschrijven bij hun arts.

Het treft maar liefst 30 miljoen mannen en je bent dus écht niet de enige, ook al voelt dat af en toe wel zo.

Erectieproblemen worden, zoals eerder al beschreven, gedefinieerd als problemen met het krijgen of behouden van een erectie die stevig genoeg is voor seks.

Hoewel het dus niet zeldzaam is dat een man soms wel eens wat problemen met erecties heeft, is het hebben van erectieproblemen die progressief is of routinematig optreden tijdens seks abnormaal en dit moet dan ook worden behandeld.

Erectieproblemen kunnen voorkomen wanneer:

  • De bloedstroom in de penis te zwak is of de zenuwen daar beschadigd zijn
  • Iemand kampt met stress of andere emotionele problemen
  • Als een vroege waarschuwing voor een ernstigere ziekte, zoals hartziekte, atherosclerose (verharding of verstopping van de  slagaders), een te hoge bloeddruk of te hoge bloedsuikerspiegel door bijvoorbeeld diabetes

Het vinden van de oorzaak (of oorzaken) van je erectieproblemen zal je weer helpen het probleem te behandelen en je helpen met je algehele welzijn. Wat goed is voor de gezondheid van je hart, is in de regel ook goed voor je seksuele gezondheid.

10 Oorzaken van Erectieproblemen

1. Depressie

De hersenen zijn een vaak over het hoofd geziene erogene zone. Seksuele opwinding begint altijd in je hoofd en werkt langzaam zijn weg naar beneden. Depressie kan ervoor zorgen dat je verlangen naar seks verminderd wordt en kan uiteindelijk dus ook leiden tot erectiestoornissen.

Ironisch genoeg kunnen ook nog eens veel van de medicijnen die gebruikt worden om depressie te behandelen je geslachtsdrift onderdrukken en het daarnaast lastiger maken om een erectie te krijgen en behouden. Verder kunnen ze ook nog eens vertraging van je orgasme veroorzaken.

2. Alcohol

Misschien neem je wel eens een drankje om in de stemming te komen, maar te veel drinken kan het juist lastiger voor je maken om de seksuele daad af te maken. Zwaar alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat je geen harde erectie kunt krijgen, maar de effecten zijn over het algemeen meestal tijdelijk.

Erectieproblemen 8 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

3. Medicatie

De inhoud van je medicijnkastje kan je prestaties in de slaapkamer ook beïnvloeden. Een lange lijst van veel voorkomende medicijnen kan erectieproblemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld bepaalde medicatie voor de bloeddruk, antidepressiva en pijnstillers. Als je dus enkele van deze medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat dit de oorzaak is van je erectieproblemen.

Het is echter niet de bedoeling dat je stopt met het innemen van (belangrijke) medicatie zonder dit eerst met je dokter te overleggen. “Straatdrugs” zoals cocaïne, amfetaminen en zelfs marihuana kunnen ook seksuele problemen/erectieproblemen bij mannen veroorzaken.

4. Spanning

Het is niet altijd even gemakkelijk om zin te krijgen als je thuis en op het werk overweldigd wordt door verantwoordelijkheden. Stress kan zijn tol eisen op veel verschillende delen van je lichaam en dus ook je penis.  

Ga om met stress door veranderingen in je leefstijl aan te brengen die ontspanning en welzijn stimuleren. Hierbij kun je denken aan regelmatig sporten, een goede nachtrust krijgen en waar nodig professionele hulp opzoeken.

Erectieproblemen 7 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

5. Woede

Hoewel woede het bloed naar je gezicht kan doen stromen, kan het ervoor zorgen dat het bloed niet naar een andere plek stroomt (je penis), juist wanneer je dat nodig hebt tijdens de seks.  

Het is niet gemakkelijk om je romantisch te voelen als je woedend bent, of je woede nu op je partner is gericht of niet. Onuitgesproken woede of onjuist geuite woede kan bijdragen aan prestatieproblemen in de slaapkamer.

6. Ongerustheid

Je zorgen maken dat je niet goed genoeg presteert in de slaapkamer kan er juist voor zorgen dat het daadwerkelijk moeilijker wordt om te presteren in bed. Angst uit andere delen van je leven kunnen ook overslaan naar erectieproblemen of over het algemeen seksuele problemen in de slaapkamer.

Al die zorgen kunnen je namelijk bang maken en ervoor zorgen dat je intimiteit gaat vermijden. Dit kan uiteraard leiden tot een vicieuze cirkel die een enorme druk legt op je seksleven – en op je relatie.

7. Overgewicht

Het hebben van overgewicht kan van invloed zijn op hoe je presteert op seksueel gebied, en niet enkel omdat je er misschien minder zelfverzekerd door bent. Zwaarlijvige mannen hebben namelijk lagere niveaus van testosteron, het mannelijke hormoon, wat belangrijk is om seksueel verlangen en het produceren van een erectie te kunnen veroorzaken.

Bovendien is overgewicht is gekoppeld aan een (te) hoge bloeddruk en een verharding van de slagaders. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar de penis wordt verminderd.

8. Zelfbeeld

Als je niet houdt van wat je in de spiegel ziet, is het gemakkelijk om aan te nemen dat je partner daar precies hetzelfde over denkt. Een negatief zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je je niet alleen zorgen maakt over je uiterlijk, maar ook over hoe goed je zal presteren in bed. Die faalangst kan je zelfs te angstig maken om überhaupt seks te hebben.

9. Laag libido

Een laag libido is niet per se hetzelfde als erectiestoornissen, maar heeft wel veel van dezelfde factoren. Deze factoren verstikken de mogelijkheid tot het hebben van een erectie. Bovendien kunnen ze ook je interesse in seks verminderen. Een laag zelfbeeld, angst, stress en bepaalde medicatie, zoals eerder al benoemd, kunnen allemaal je zin in seks doen afnemen. Wanneer al die zorgen verbonden worden met vrijen, kan je interesse in seks razendsnel afnemen.

10. Je gezondheid

Veel verschillende gezondheidsproblemen kunnen de spieren, zenuwen of bloedstroom beïnvloeden, welke van belang zijn om een erectie te kunnen krijgen en behouden.

Hierbij kun je denken aan het hebben van een hoge bloeddruk, diabetes, een verharding van de slagaders, letsels aan je ruggenmerg en multiple sclerose. Een operatie om blaas- of prostaatproblemen te behandelen kan ook de zenuwen en bloedvaten aantasten die ervoor zorgen dat je een goede, harde erectie kunt krijgen.

10 tips voor erectieproblemen

1. Let goed op wat je eet

Een dieet dat slecht is voor het hart van een man, is ook niet goed voor je vermogen om een erectie te krijgen. Studies hebben namelijk aangetoond dat dezelfde eetpatronen die hartaanvallen kunnen veroorzaken als gevolg van een beperkte bloedstroom in de kransslagaders, ook de bloedstroom naar en in de penis kunnen hinderen. Gezond eten kan je dus helpen van je erectieproblemen af te komen!

2. Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht kan over het algemeen al veel gezondheidsproblemen met zich meebrengen, waaronder bijvoorbeeld diabetes type 2, die zenuwbeschadiging door het hele lichaam kunnen veroorzaken. Als die diabetes ook de zenuwen aantast die de penis voeden, kunnen erectieproblemen het gevolg hiervan zijn. Als je te dik bent, kan afvallen je dus helpen bij je erectieproblemen.

3. Vermijd hoge bloeddruk en hoog cholesterol

Een te hoog cholesterol of te hoge bloeddruk kan de bloedvaten aantasten, inclusief de bloedvaten die het bloed naar de penis vervoeren. Uiteindelijk kan dit dan ook leiden tot het krijgen van erectieproblemen.

Zorg er dus voor dat je arts je cholesterolgehalte en bloeddruk controleert als je erectieproblemen ervaart. Je kunt trouwens ook je bloeddruk controleren tussen doktersbezoeken door.

4. Drink alcohol met mate of helemaal niet

Er is geen bewijs dat regelmatig of zelfs matige alcoholconsumptie slecht is voor de erectiele functie. Toch is chronisch zwaar drinken gevaarlijk en kan het zorgen voor beschadiging van de lever, beschadiging van de zenuwen en andere aandoeningen – zoals interferentie met de normale balans van mannelijke geslachtshormoonspiegels – die weer tot erectieproblemen kunnen leiden.

Erectieproblemen 9 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

5. Train/beweeg regelmatig

Sterk bewijs koppelt een “zittende leefstijl” aan erectiestoornissen. Van zwemmen, hardlopen en andere vormen van aerobe training is aangetoond dat ze erectieproblemen helpen te voorkomen.

Kijk echter uit voor iedere vorm van lichaamsbeweging die extra druk uitoefent op het perineum, het gebied tussen het scrotum en de anus. Zowel de bloedvaten als de zenuwen die de penis voeden, kunnen daardoor namelijk nadelig worden beïnvloed.

6. Vertrouw niet op Kegeloefeningen

Een vorm van lichaamsbeweging die niet nuttig lijkt, zijn Kegeloefeningen, waarbij herhaaldelijk de spieren in het bekken worden ontspannen en samengetrokken. Kegeloefeningen kunnen nuttig zijn voor mannen en vrouwen die lijden aan incontinentie, maar er is geen bewijs dat ze erectiestoornissen voorkomen.

7. Houd testosteron in de gaten

Zelfs bij gezonde mannen beginnen de testosteronniveaus vaak af te nemen rond de leeftijd van 50 jaar. Elk jaar na de leeftijd van 40 daalt het testosteronniveau van een man meestal met ongeveer 1,3%. Probeer je testosteron dus in de gaten te houden.

8. Vermijd anabole steroïden

Deze vorm van medicatie, die vaak worden misbruikt door bodybuilders en atleten, kan de testikels doen krimpen en hun vermogen om testosteron aan te maken verminderen. Uiteindelijk kan dit dus ook zorgen voor erectieproblemen.

9. Stop met roken

Het roken van sigaretten kan de bloedvaten ernstig beschadigen en de bloedtoevoer naar de penis stoppen. Bovendien zorgt nicotine ervoor dat de bloedvaten samentrekken, wat de bloedtoevoer naar de penis ook nog eens kan tegengaan.

10. Blijf uit de buurt van risicovolle seks

Geloof het of niet, sommige gevallen van erectieproblemen komen voort uit penisletsels die optreden tijdens (wilde, risicovolle) seks. De tijd nemen en bepaalde posities vermijden kan je dus helpen erectieproblemen te voorkomen. Het kan misschien wat ongemakkelijk zijn, maar overweeg om met je dokter te praten over wat je moet doen en, nog belangrijker, wat je niet moet doen.

Erectieproblemen oplossen?

Het kan gênant zijn om met je arts je seksleven uitgebreid te bespreken, maar het is een goede manier om behandeld te worden en weer intiem te zijn met je partner. Je arts kan de oorzaak van het probleem immers lokaliseren en kan de juiste leefstijlinterventies voor jou aanbevelen, zoals stoppen met roken of afvallen.

Wat ook steeds meer bekend wordt is het zelfhulp e-book van Chris Coster, Complete Erectie Controle. De ervaringen zijn veel belovend. Het is een gids van A-Z die jou op een natuurlijke wijze voorgoed van je erectiestoornis afhelpt. Test het vooral zelf uit, je kunt het immers risicovrij uitproberen.

Hier vind je alles over de Complete Erectie Controle.

Vergelijkbare berichten