Veroorzaakt stress erectieproblemen wij zochten het uit Afbeelding 1 - Last van te snel klaarkomen of erectieproblemen?

Veroorzaakt Stress Erectieproblemen? Wij zochten het uit!

Erectieproblemen en erectiestoornissen zijn veelvoorkomend bij mannen boven de 20. Veel mensen denken dat het veroorzaakt wordt door ouderdom, wat deels waar is, maar het is ook vaak niet gerelateerd aan leeftijd. Het is namelijk zo dat bijna alle mannen, op verschillende leeftijden, wel een keer in hun leven last zullen hebben van erectieproblemen.

De oorzaken van erectieproblemen kunnen zowel psychologisch als fysiek zijn. Het blijkt dat de meeste erectieproblemen veroorzaakt worden door psychologische factoren. In dit artikel zullen we uitzoeken of stress erectieproblemen veroorzaakt en zo ja, wat hieraan te doen valt.

“Erectieproblemen komen vaker voor dan je denkt. Het is beter om erover te praten, zodat je het op kan lossen, dan om je ervoor te schamen”

Wat is stress?

Stress is een normale menselijke reactie op dingen, die bij iedereen voorkomt. Het menselijk lichaam is er namelijk voor gemaakt om stress te ervaren en erop te reageren. Als je stressoren zoals veranderingen of uitdagingen in je leven ervaart, zal je lichaam automatisch fysieke en mentale reacties daarop creëren.

Stress is ook niet altijd slecht; een beetje stress is zelfs gezond. Stressreactie helpen je lichaam namelijk bij het aanpassen aan nieuwe situaties. Stress is positief als het ons alert maakt, motiveert en gevaar laat vermijden. Stress wordt iets negatiefs wanneer de stressoren er altijd zijn en er geen tot amper periodes zijn waarin het lichaam geen stress ervaart, en er dus amper periodes van ontspanning zijn.

> Vanavond al afrekenen met je erectiestoornis? Klik hier…

Wat gebeurt er met je lichaam bij stress?

 Je autonome zenuwstelsel dat je hartslag, ademhaling, veranderingen in je gezichtsvermogen en nog veel meer regelt, heeft een ingebouwde stressreactie die het lichaam helpt om met stressvolle situaties om te gaan en zich te onttrekken van gevaar.

Als je lichaam last heeft van langdurige stress, zal de ingebouwde stressreactie voortdurend geactiveerd worden. Dit is niet goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid en kan onprettige gevolgen hebben. Vaak gaan stress en angst met elkaar gepaard, zoals bijvoorbeeld faalangst, waarbij je stress en angst hebt om te falen. Enkele gevolgen van langdurige stress zijn:

 • Pijn aan de borstkas
 • Last van hartkloppingen
 • Slaapproblemen en overmatige vermoeidheid
 • Problemen tijdens de seks
 • Zwak immuunsysteem
 • Angst
 • Depressie
 • Paniekaanvallen
Veroorzaakt stress erectieproblemen?

Stress en erectieproblemen

Natuurlijk zal iedereen wekelijks en soms zelfs dagelijks stress ervaren. Onze lichamen werken op zo’n manier dat ze stress kunnen voelen en erop kunnen reageren. Stress houdt ons door de dag heen alert en zorgt ervoor dat we niet in gevaar komen.

Het wordt alleen ongezond wanneer je last hebt van constante stress. Het lichaam is er namelijk niet voor gemaakt om een constant gevoel van stress te ervaren. Dit is ongezond voor het lichaam en kan een inbreuk doen op je lichamelijke gezondheid.

Stress kan een heleboel lichamelijke symptomen ten gevolge hebben, die lichaamsdelen en lichamelijke systemen zoals bijvoorbeeld het immuunsysteem aantasten. Stress kan daarom ook de kwaliteit van erecties en het vermogen om erecties te krijgen beïnvloeden.

Bij erecties stroomt er bloed de penis in. Dit gebeurt als reactie op de signalen die de hersenen geven. Stress kan invloed hebben op deze signalen tussen je hersenen en je lichaam en ze zelfs onderbreken. Het kan dan zijn dat je wel opgewonden bent tijdens de seks, maar je hersenen de boodschap niet goed genoeg doorkrijgen om een erectie te kunnen creëren.

Overmatige en chronische stress veroorzaken dus wel degelijk erectieproblemen. Veel denken dat er iets mis is met hun penis of dat er iets lichamelijks mis is. Als je merkt of anderen om jou heen merken dat je overmatig gestrest bent, is de kans groot dat je erectieproblemen veroorzaakt worden door stress.

Hoe behandel of verhelp je erectieproblemen veroorzaakt door stress?

Heb je last van erectieproblemen of een erectiestoornis en denk je dat het veroorzaakt wordt door stress, dan zijn er verschillende dingen die je eraan kunt doen.

Het is belangrijk dat je met je huisarts of een andere zorgverlener praat over je erectieproblemen. Vertel daarbij ook over je algehele lichamelijke en mentale gezondheid. Ook is het van belang te vermelden als je rookt of drugs gebruikt. De zorgverlener kan je vertellen of stress bij jou de oorzaak is van je erectieproblemen.

Het is van belang dat je de huisarts of zorgverlener spreekt vanaf het moment dat je de erectieproblemen begint te ervaren. Jet kan namelijk ook een teken zijn van andere lichamelijke problemen en op deze manier kan je die problemen én je erectieproblemen in een vroeg stadia behandelen en oplossen.

Heb je met je huisarts of zorgverlener gesproken en blijkt het dat je erectieproblemen veroorzaakt worden door stress, dan zijn er verschillende manieren om deze stress aan te pakken:

 • Therapie: praat met een psycholoog over wat het beste is wat je kan doen om je stress te verminderen.
 • Lichamelijke therapie: sporten, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, mindfulness.
 • Een gezondere levensstijl: meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken, vermindering van het alcoholgebruik.

Therapie

Het kan zijn dat je de erectieproblemen het liefst eerst zelf wil oplossen en dat is begrijpelijk. Erectieproblemen veroorzaakt door iets mentaals, zoals stress, zijn echter moeilijk zelf op te lossen, ook al is het wel mogelijk. Erectieproblemen die veroorzaakt worden door stress zijn complex en soms heb je wat hulp nodig om ze te verhelpen.

Psychologen en seksuologen zijn gespecialiseerd in seksuele dysfunctie en weten vaak hoe je dit moet aanpakken. Ze hebben vaak al veel ervaring met de problemen die je ervaart en kunnen je daarom vaak snel en goed helpen.

Door gesprekken met deze psycholoog of seksuoloog komen jullie er achter wat de overmatige stress in je leven veroorzaakt. Daarna wordt er een behandelplan gemaakt om jouw probleem goed te verhelpen. Stress wordt bij iedereen door iets anders veroorzaakt en iedereen ervaart stress anders, dus een specifiek behandelplan voor jouw stress kan je heel goed helpen.

Farmaceutische erectiepillen

Farmaceutische erectiepillen worden sterk afgeraden en als een tijdelijk redmiddel gezien als je last hebt van erectieproblemen veroorzaakt door stress. Tuurlijk kan je ze een paar keer gebruiken tijdens de seks, maar ze zullen je niet helpen met de onderliggende problemen die je erectieproblemen veroorzaken. Gebruik ze dus niet als oplossing van je problemen en ga echt aan de slag om je stress te verminderen en te behandelen.

Vergelijkbare berichten